Zadbaj o zdrowie, zaczynając od zmiany diety
Możesz uprawiać sporty, utrzymywać nienaganną higienę ciała, zważać na gospodarkę snu i kontrolować emocje, np. by unikać stresu. Nie osiągniesz jednak pełni zdrowia i harmonii, jeśli nie zaczniesz się zdrowo odżywiać. Według specjalistów z wielu dziedzin związanych ze zdrowiem dieta to wręcz podstawa dobrego samopoczucia i poprawnego funkcjonowania organizmu. Jak o nią zadbać?
Czym są probiotyki?
Jednym kojarzą się z suplementami diety, innym z antybiotykami przyjmowanymi podczas chorób bakteryjnych czy stanów zapalnych. Jeszcze inni mylą probiotyki z prebiotykami. Uff... pogubić się można! Czym więc są probiotyki i dlaczego warto je stosować w codziennej diecie?
- Probiotyki – nie są to konkretne produkty spożywcze, ale zawarte w nich bakterie. Dbają o organizm, regulując go od środka, m.in. poprzez wzmocnienie odporności i zapewnienie prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Najpopularniejsze probiotyki to pałeczki kwasu mlekowego, występujące również w ludzkim organizmie (w środku, ale też na skórze). Kiedy dochodzi do infekcji bakteriami z zewnątrz, wato wspomóc się probiotykami występującymi w kiszonkach i fermentowanych produktach mlecznych. Wygodna postać to probiotyki w kapsułkach. Z kolei idealny probiotyk dla dziecka to mleko matki.
- Prebiotyki – to składniki pożywienia, które nie są trawione przez ludzki układ. Do najpopularniejszych należy błonnik roślinny. "Wymiatają" nieczystości z układu trawiennego i ulegają fermentacji dopiero w jelicie grubym. Błonnik znajdziesz m.in. w warzywach i produktach pełnoziarnistych. Dla dziecka, zwłaszcza małego, lepsze niż produkty pełnoziarniste są warzywa.
Mięso od rolnika lepsze od sprzedawanego w sklepie?
Lubimy produkty czyste i sterylne, dlatego wiele osób woli paczkowane produkty z supermarketów niż te oferowane na targu – dotykane przez ludzi, leżące na powietrzu. Wydaje się, iż sterylnie zamykane w fabryce są zdrowsze i bezpieczniejsze. Słowo-klucz brzmi: wydaje się. W rzeczywistości bowiem mięso pakowane może być mrożone lub wzbogacane sztucznymi dodatkami, które mają przedłużyć jego użyteczność. Przeciwnie mięso od rolnika. Kraków to przykładowe miasto, w którym możesz zakupić swojskie wędliny czy surowe mięso na targu i cieszyć się produktem bez dodatków, który powstał być może nawet kilka dni wcześniej i jest pełny wartości odżywczych, smaku, aromatu. Czy nie lepiej przyzwyczajać dziecko do "prawdziwej" żywności, nie zaś współczesnej pełnej substancji pomocniczych?
Ryby prosto z morza, i to w całej Polsce
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia tradycyjnego mięsa: wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny, w dalszej kolejności drobiu. Bez tych produktów da się żyć i prowadzić zdrową, pełnowartościową dietę. Czy niezbędna jest także ryba prosto z morza? Katowice i inne miasta położone na południu Polski zdają się mieć dylemat jeszcze większy niż mieszkańcy miejscowości nadmorskich, wszak od najbliższego brzegu dzielą ich setki kilometrów. Prawda jest jednak taka, że dla chcącego nic trudnego. Wystarczy znaleźć dystrybutora, który co najmniej raz w tygodniu jeździ nad morze i przywozi świeże, niemrożone ryby do miast położonych nawet na drugim końcu Polski. Warto, ponieważ świeże ryby to nieocenione źródło białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i minerałów. Zdecydowanie mogą zastąpić tradycyjne mięso.